ZPMC gav mig just en kvalitets- och innovationsupplevelse på absolut högsta nivå!

Jag har just varit på besök hos min vän Lu Jianhu som är kvalitetschef för Shanghai Zhenhua Heavy Industries (ZPMC). När han nyligen var på besök hos mig i Sverige så lovade han att visa en av sina fabriker nästa gång jag kom till Shanghai. Och nu är jag ju här...

ZPMC är ett ganska ungt kinesiskt företag som initialt inriktade sig på att tillverka hamnkranar. Genom ett totalt nytänkande där man bygger kranarna helt färdiga i någon av sina fabriker och sedan skeppar dem till kunderna, som finns över hela världen, kan man säkra kvaliteten in i minsta detalj. För att nå ut i världen och kunna leverera hamnar har företaget idag 25 stora fartyg. Detta innovativa koncept har lett till oerhörda framgångar och företag dominerar idag branschen fullständigt med en marknadsandel i världen på över 70 %.

Nu nöjer man sig dock inte med att bara bygga kranar utan har utvecklats vidare till att leverera hela hamnar med samtliga transportsystem. De allra senaste hamnarna man bygger är dessutom i princip obemannade då det fullt ut styrs av AI. Det enda som återstår är ett litet kontrollrum för övervakning. Här finns det alltså mer nytänkande.

Fabriken som jag besökte idag var gigantiskt. Totalt var den ca 5 km lång och sysselsatte ca 10 000 personer. Utöver denna fabrik har företaget idag 9 till liknande fabriker. Men även här finns nytänkande. Lu tog med mig till en ny pilotfabrik som just är under uppbyggnad. Som första företag i världen, tillverkande tunga stålkonstruktioner, bygger man en helautomatisk fabrik som även den är AI-styrd. Allt bygger dessutom på ett mycket genomtänkt Lean-baserat system. Vid årsskiftet ska den vara igång. I Kina går saker och ting fort…

Kvalitetsmässigt fungerar verksamheten mycket bra. Det sätt man bygger hamnar helt färdiga redan i sin egen fabrik, skapar total kontroll över situationen och innebär dessutom att allt är testat och provkört innan det levereras. Utöver detta finns ett mycket gediget kvalitetsarbete med förbättringsgrupper och tvärfunktionella projekt. Allt utgår ifrån ett oerhört engagerat, kvalitetsgrundat och närvarande ledarskap. Något som bl a lett till att företaget utsetts till bästa kinesiska företag och tilldelats China Quality Award.

ZPMC har en mycket intressant strategi. Ett huvudmål som ledningen har satt är att man varje år ska uppnå minst 1-2 strategiska innovationer. Deras kunskapsområde är tunga stålkonstruktioner, vilket utgör den enda begränsningen. För en del år sedan kom t ex ledningen på att fartygsbyggande skulle kunna rymmas inom deras kompetensområde. Ett knappt år senare började företaget bygga fartyg och nu driver man ett av Kinas större varv. På motsvarande sätt kom man sedan på att oljeborrplattformar är tunga stålkonstruktioner som borde ingå i deras produktportföljer, vilket de numera gör. Efter att bestämde att även brobyggande var ett område att satsa på har man bl a fått bygga den nya San Fransisco Bay Bridge efter att den gamla skadades i jordbävningen. Ett av USAs större byggprojekt på senare år. Och på detta sätt fortsätter det…

Personligen tycker jag detta sätt att se på ett företags utveckling är oerhört intressant. Det ligger helt på kontrakurs med det synsätt som idag dominerar många av västvärldens företag. Ett synsätt som bygger på att man allt mer fokusera på en enda kärnverksamhet och avknoppa allt annat. Exempel på detta är att starka krafter idag verkar för att stycka bolag med diversifierad verksamhet så som ABB och AB Volvo. Här i Kina tänker man alltså strategiskt totalt tvärt om. När vi diskuterade detta idag var Lu oerhört tydligt med att det strategiskt handlar om helat tiden expandera verksamheten och därigenom skapa långsiktig stabilitet genom att sprida risker. Man ska vara bred och parallellt arbeta i många olika branscher där man kan nå framgång genom sin kompetens. Han berättade även att kinesiska staten starkt uppmuntrar denna strategi, med avsikt att skapa en stabil och långsiktig ekonomisk utveckling i landet som därigenom påverkas så lite som möjligt av konjunktursvängningar. Intressant är förövrigt att det enda som staten och kommunistpartiet annars lägger sig i och noga följer upp är kvalitetsstatistik.

I morgon kväll är jag bjuden på middag hos ZPMCs vd och CEO Mr Fred Huang. Det ska bli oerhört intressant att få ta del av hans tankar om företagets utveckling och strategi. Särskilt som han innan han blev ZPMCs högsta chef arbetet hela sin karriär som kvalitetschef och av vad jag förstått från Lu har kvalitet som sitt stora intresse...

Jag kan dock inte låta bli att tänka hur häftigt det hade varit om Sverige kunde ta till sig och lära sig lita av allt som pågår här borta…

//Lars
 
PS. Vill du få mer inblick i ZPMCs sätt att arbeta så kommer Lu Jianhu till Göteborg nästa vecka. Som talare på konferensen Excellence Summit har han lovat att dela sina erfarenheter med deltagarna. Har du inte redan anmält dig så gör det här.

Senaste inläggen

Bloggarkiv