Ska politik vara proaktiv eller reaktiv?

Hur ofta har inte politiken kommit att handla om att reaktivt lösa problem. Fokus ligger på rättande av felaktigheter och avhjälpande av brister. I allt för många fall till och med om att ta hand om följderna av ogenomtänkta beslut som man själv tidigare varit med om att fattat.

På vissa sätt är detta inte särskilt konstigt. Det finns alltid mängder av saker som inte fungerar och behöver hanteras runt om oss. Det kommer därför alltid att finnas behov av att vara "lite" reaktiva, men frågan hur den övergripande inriktningen böra gällande vårt sätt att leda. Erfarenhet visar dessuto att reaktiva beteenden leder till att långsiktig viktig utveckling åsidosätts varför problemen eskalerar och man tvingas bli än mer reaktiv..

Viktigt är dock att sträva efter en utveckling mot mer proaktiva ageranden. Att verka reaktivt är kostsamt samt skapar och stora risker och problem för dem verksamheten till för och för de som arbetar i organisationen. När det handlar om politik är det vi alla som drabbas. I en allt snabbare samhällsutveckling blir det dessutom svårare och svårare (omöjligt?) att upprätthålla kvalitet och effektivitet om man ligger efter och hela tiden tvingas åtgärda avvikelser och brister.

Ska man styra en organisation (eller ett land) måste man primärt titta framåt. Ungefär som när man kör bil och förhoppningsvis tittar mer ut genom framrutan än i backspeglarna. Vi fattar nog alla att om fokus ensidigt ligger bakåt så är kraschen nära. Om dessutom passagerarna i bilden bråkar och skyller felstyrningar på varandra lär det inte bli bättre. Allra värst torde det dock bli om föraren skyller dålig styrning på passagerarna…

Att leda handlar mycket om att ha visioner och mål samt att tillsammans med hela organisationen finna bra sätt att uppnå dessa. Att lära från tidigare misstag är självklart viktigt, men man får inte fastna i det förflutna. Särskilt som verkligheten snabbt förändras och spelreglerna ändras. Det som var rätt förr kan faktiskt vara fel idag.

Att leda ett land, en region eller en kommun är förmodligen något av det svåraste man kan leda. Så många människor. Så många viljor. Så många utmaningar. Därför måste också fokus primärt ligga på att utveckla, förbättra och skapa viktiga värden. Och att skapa positivt engagemang och energi för att göra detta tillsammans. Att vända kraften i det negativa till en stark vilja att göra skillnad och förbättra.

Nu gäller det hitta de ledare som klarar av detta! Ett viktigt led i detta är det kommande valet. Ett annat mera långsiktigt är att få in fler duktiga ledare i den svenska politiken…

Om du inte redan läst den skrift jag tagit fram om Kvalitetspolitik så rekommenderar jag att du gör det. Du finner den här. Sprid den gärna till många (särskilt till politiker). Vi måste på nått sätt få till ett kvalitetsuppvaknande i den svenska kvaliteten. Det handlar om vår välfärd och framtid!

Senaste inläggen

Bloggarkiv