Vår nya regering utlovar högre kvalitet i skolan och sjukvården samt massa andra förbättringar, men vet de hur man gör?

Kvalitet har debatterats länge och mycket gällande välfärden. I den aktuella överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet talas det en hel del om bättre kvalitet inom skola och sjukvård. Om så ska kunna ske krävs ökar förståelse inom politiken för vad en verkningsfull kvalitetsutveckling handlar om och inte en traditionell naiv tro att mer resurser i form av fler läkare, sjuksköterskor och lärare löser alla problem. I överenskommelsen talas även om ökad trygghet, något som på motsvarande sätt knappast löses genom att anställa mer poliser utan kräver förståelse och förbättring av många kritiska processer inom rättsväsendet och samhället. Ett annat område som berörs är miljö och hållbarhet. Här räcker det inte med lagar, förordningar och avgifter. Vad som krävs är kunskap om hur man genom kvalitetsutveckling, innovation och ständig förbättring kan verka för att reducera slöserier och minska den resursförbrukning som krävs för att försörja vår befolkning. Något som är fullt möjligt om man har kunskap om hur man gör. Utöver detta lovas förbättringar inom en mängd andra viktiga områden. Här hoppas jag att våra politiska ledare förstår skillnaden mellan att fixa symtom och att systematiskt och faktabaserat lösa problemens rotorsaker…

Historiska har tyvärr mycket offentligt kvalitetsarbete drivits utan politisk kunskap om vad kvalitet och kvalitetsarbete är. Många beslut har grundats på tyckande, tänkande och ideologi trots att kvalitetsutveckling handlar om fakta, kompetens och verkningsfulla åtgärder. Kostnaderna för många sådana initiativ har varit enorma och resultaten har i många fall totalt uteblivit. Stor skattepengar har kastats bort helt i onödan. Vi har inte råd att fortsätta så. Den svensk ekonomin är fortfarande ganska god, men situationen förändras snabbt nu. Därför gäller det att göra rätt saker. Låt därför oss kvalitetsprofessionella ge råd och stöd. Vi vet vad som behöver göras för att kvaliteten ska lyfta på riktigt och problem lösas i grunden. Vi vet vad som krävs för att svensk kvalitet och den svenska välfärdssektorn ska återfå sin forna glans.

Jag vet att ni är många politiker som finns här ute på nätet. Hör av er och låt oss diskutera hur en seriös väg framåt för svenska kvalitet skulle kunna se ut!
 
Läs gärna nedanstående artikel där några kvalitetsprofessionella ger sin bild av vad som krävs för att vi ska kunna arbeta seriöst med kvalitet

Senaste inläggen

Bloggarkiv