Vägen till lönsamt förbättringsarbete och sänkta kvalitetsbristkostnader
Låt oss börja med den första orsaken till att det är svårt att lyckas med förbättringsarbete, dvs bristande förståelse för vad ett systematiskt förbättringsarbete innebär. Personligen brukar jag beskriva innebörden i ett verkningsfullt förbättringsarbete utifrån tre huvudkomponenter. Strategi och ledarskap, infrastruktur och kultur samt metodik och kompetens. Strategi och ledarskap handlar om förmågan att göra förbättringsarbetet till en del av det ledarskap som utövas i verksamheten samt att knyta detta arbete till verksamhetens strategier och mål. Det är oerhört kritiskt att man gör just de förbättringar som leder till att verksamheten förbättras utifrån vad som är grunden för dess existens och framgång, och inget annat.
Det kanske allvarligaste misstaget man kan göra är att bedriva ett ”förbättringsarbete” som fokuserar på att genomföra förändringar vilka inte är av betydelse för verksamheten. Ett sådant arbete är inte bara ett stort slöseri i sig, utan leder med största säkerhet till att både ledare och medarbetare tappar intresset och motivationen för att arbeta med förbättringar då detta av naturliga skäl inte leder till synliga effekter och resultat. Att integrera strategiarbete, affärsplanering och verksamhetens förbättringsarbete är därför av största betydelse för förbättringsarbetets framgång. Härigenom skapas också förutsättningar att snabbt uppnå mätbara resultat och effekter.
Mycket av den kunskap som krävs för att lyckas med förbättringsarbete finns att lära via koncept som Sex Sigma och Lean. Läs gärna dessa skrifter som jag tagit fram med både teori och exempel på hur förbättringsarbetets metodik kan tillämpas. Min grundrekommendation för dig som arbetar med förbättring är att, om du inte redan har det, genomgå en Black Belt-utbildning, vilken ger de nödvändigaste grundkunskaperna. Senare kan denna utbildning komplettera med mer kunskaper hämtade från framför allt Lean-konceptet. Mer information om dessa utbildningar finner du här.
Kvalitetspionjären Joseph Juran utryckte detta för många år på ett mycket tydligt sätt genom att säga att man för att nå fram till en verksamhets ledning måste lära sig att tala ledningens språk, vilket är pengar. Ett uttalande som jag tror är än mer betydelsefullt i dagens (tyvärr) finansiellt mycket kortsiktiga värld. Själv har jag arbetat analyser av kvalitetsbristkostnader inom både privata företag och offentliga verksamheter sedan tidigt 90-tal och vet vilken kraft det är i denna typ av kunskap. Något som är av särskilt stor betydelse i ett förbättringsarbetes tidiga faser innan ledare på alla nivåer är genuint engagerade och har full förståelse för detta arbetets betydelse. En annan viktig komponent i arbetet med att skapa rätt förståelse är givetvis utbildning. Ett område där jag gärna hjälper dig/er att finna rätt väg framåt.
Mera förvånande är att insikten gällande förbättringsförmågans betydelse för att lyckas som ledare, fortfarande förefaller saknas i det stora flertalet företag och organisationer. Vid studier genomförda av mig och kollegor till mig på KTH, av kommersiellt tillgängliga ledarskapsutvecklingsprogram förekommande i Sverige, har förbättringsrelaterat kunskapsinnehåll lyste med sin i det närmaste totala frånvaro. Något som enligt min uppfattning lätt leder till att sådana ledarskapsutvecklingssatsningar både är bortkastad tid och ett stort slöseri med pengar. Om en verksamhet ska ha en chans att hänga med en värld där förändringshastigheten accelererar krävs ett ledarskap med rötterna i systematiskt förbättringsarbete!
Vill du bygga en solid grund avseende systematiskt förbättringsarbete och utveckla din operativa förmåga att arbeta med förbättringar är du välkommen att haka på höstens Black Belts-utbildning som jag leder. Denna utbildning startar den 12 oktober 2020 och ger dig förbättringsarbetets nödvändiga grunder. Är du istället ute efter att vässa din förmåga att övergripande strategiskt leda kvalitets- och förbättringsarbetet rekommenderar jag Sandholm Associates Kvalitetschefskurs som jag även leder. Denna kurs startar 5 oktober 2020. Utöver dessa har vi givetvis även en mängd andra utbildningar. Hör gärna av dig till mig om du behöver råd i din kompetensutvecklingsplanering. Bra att veta är dessutom att vi kommer att hålla våra utbildningar oberoende av hur Covid-19-situationen utvecklas. Frågan är bara om klassrummet blir fysiskt eller digitalt. Efter vårens onlineutbildningar vet vi dock att båda sätten fungerar alldeles utmärkt!