Sveriges bästa skolor - Del 1

De senaste dagarna har jag funderat väldigt mycket på kvalitet i skolan. Orsaken till detta är att jag som medlem av domarkommittén för Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola suttit och gått igenom underlaget från årets examinationer. I Torsdags hade vi vårt slutgiltiga möte och fatta beslut om mottagare av utmärkelsen. Vad beslutet blev tänker jag inte berätta om nu utan det kommer ni att få reda på via SIQ:s pressrelease på måndag eftermiddag. Blir en spännande helg för vissa…

Vad som fyller mina tankar då jag studerar de skolor ansökt om utmärkelsen och särskilt de som mottagit den över åren är hur fantastiskt bra de är. Måste faktiskt erkänna att jag blir rörd över det vi ser. Så enormt bra! Det är oerhört intressant och roligt att få ta del av detta. Det är också härligt att se det fantastiska engagemang som finns i dessa skolor när skolledning, lärare och övrig personal tillsammans med elever och vårdnadshavare utvecklar en skola som skapa fantastiskt värde och lärande samtidigt som den är effektiv och välfungerande. Kvalitetsarbete när det är som bäst!

En sak som slår mig är dock varför inte alla skolor kan vara på samma nivå som dessa skolor är. Mottagarna av Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola är ju i grunden helt vanliga skolor. Offentligt drivna så väl som privata. Lokaliserade i välmående områden likväl som i svåra utanförskapsområden. De har inte fler lärare eller mer pengar än andra skolor. Men lik väl levererar det kvalitet på en helt annan nivå än genomsnittet. Den stora skillnaden handlar om ledarskap och förmågan att arbeta med kvalitet och systematiskt förbättringsarbete. Vad dessa skollor lyckats med handlar om att de är bättre än den genomsnittliga skolan på att ”göra rätt saker på rätt sätt”. För att göra så krävs kunskap om hur man ska arbeta med kundorienterad verksamhetsutveckling. Kunskap som finns att lära för den som vill…

Tänk om samhället och ytterst regeringen kunde fokusera på att ge alla skolor denna kunskap istället för att bara pumpa in miljarder i ett mindre välfungerande system. Tänk om vi kunde satsa på att utveckla ledarskapet i skolan utifrån de modeller och arbetssätt som vi vet att fungerar. Evidensbaserade modeller som vi arbetat med i många år. Tänk om vi kunde lyfta blicken och studera hur systemet brister och lösa detta en gång för alla, istället för låta rektorer, lärare och övrig skolpersonal slita ut sig på operativ nivå. Egentligen är detta faktiskt inte så svårt. Den stora frågan är dock hur vi ska få högsta ledningen för organisationen Sverige att fatta detta. Och det lär väl ytterst vara regeringen och ansvarig minister…

Senaste inläggen

Bloggarkiv