Datadrivet förbättringsarbete är bästa vägen in i AI

Medvetenheten om att artificiell intelligens totalt håller på att förändra hur framtidens organisationer, arbetsuppgifter och jobb kommer att se ut. Mänskligheten är på väg in i ett totalt paradigmskifte som möjligtvis kan liknas med den industriella revolutionen som en gång i tiden dramatiskt omvandlade världen från ett hantverkarsamhälle till ett industrisamhälle. Från historien vet vi att detta både ledde till enorma framsteg och stora problem. Med största sannolikhet är dessutom den AI-revolution vi nu står inför betydligt mer omvälvande då den ytterst handlar om en utveckling mot maskiner som kan komma att bli smartare än oss själva. 

Helt klart är att denna utveckling kommer att skapa fantastiska möjligheter som vi förmodligen inte ens kan drömma om idag. De som förstår och klarar av att snabbt ta vara på dessa möjligheter kommer att bil framtidens stora vinnare. Detta gäller individer, organisationer, företag så väl som nationer.

De som halkar efter eller tror att artificiell intelligens är en ”fluga” som försvinner, lär få det oerhört tufft. Ungefär som de som en gång i tiden förnekade ångmaskiner, mekaniska vävstolar och motordrivna fordon eller i mer modern tid trodde att Internet, datorer eller smartphones kunde ignoreras. Människor som lär sig att arbeta tillsammans och kommunicera med AI kan nå hur långt som helst. 

Nu gäller det alltså att hänga med. Rent tekniskt ligger Sverige redan långt efter (lyssna gärna här), men gällande tillämpning av tekniken är möjligheterna fortfarande stora. Frågan är bara hur man gör…

Idag är det många organisationer som upplever en stor osäkerhet om hur man ska gå tillväga då ny smart teknik ska föras in. Tyvärr gör de flesta ett mycket alvarligt fel. Man börjar med tekniken och letar tillämpningar. En sådan inifrån-och-ut strategi är sällan framgångsrik. Man måste börja med kunden och jobba sig baklänges in i tekniken, konstaterade Steve Jobs när han lade grunden för Apples enorma framgångsresa. Detta är också just de tankesätt som behövs om vi snabbt och säkert ska nå framgång med artificiell intelligens.

I praktiken handlar detta om att utgå ifrån de utmaningar och möjligheter som den egna organisationen har och använda den nya smarta tekniken för att lösa och hantera dessa.  Ytterst handlar detta om kunden och de värde som organisationen skapar, något som i sin tur leder till olika utmaningar relaterade till att verksamhetens förmåga att göra rätt saker på rätt sätt. Genom att utgå från detta och nyttja den nya tekniken för att uppnå den utveckling och de förbättring som krävs blir teknikutvecklingen naturlig och värdeskapande.

Ett verkningsfullt tillvägagångssätt i detta arbete finns redan och består av Sex Sigmas DMAIC, vilket utgör en naturlig och datadriven process där smart teknik bidrar till att lyfta verksamheten till en ny nivå samtidigt som tekniken implementeras på ett sådant sätt att effekter omgående uppnås. Istället för att ”trycka” in tekniken i verksamheten uppnår man en utveckling där behov ”drar” tekniken in i organisationen genom ständiga förbättringar. Intressant är att just detta sätt att tänka var det jag för några år sedan mötte då jag besökte Googles huvudkontor i Kalifornien.

Jag och mina erfarna konsulter hjälper gärna företag och andra organisationer in i framtiden på detta systematiska sätt. Vi på sandholm Associates tillhandahåller dessutom den kunskapsutveckling som är nödvändig. Ett första steg bygger på vår Sex Sigma Black Belt-utbildning som i ett andra steg kompletteras med vår utbildning Tillämpad maskininlärning med fokus på verksamhetsutveckling. Om du inte redan har en Black belt-utbildning rekommenderar jag att du hakar på nästa kurs som startar den 14 oktober. Om du redan nått denna grundnivå drar vår kurs i tillämpad maskininlärning igång den 28 november. I denna lär du dig att utveckla dina egna AI och ML lösningar som del i förbättringsarbetet.

Starta nu, AI-utvecklingen är exponentiell, så att vänta innebär med säkerhet att man aldrig kommer ikapp!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-