Så utser du rätt förbättringsledare
För att framgångsrikt driva ett verkningsfullt förbättringsarbete krävs kompetenta förbättringsledare som aktivt stödjer, coachar och leder pågående förbättringsaktiviteter och -projekt inom organisationen. En vanlig fråga som jag och mina kollegor på Sandholm Associates ofta får i vår roll som rådgivare till ledningsgrupper och utbildare av kvalitetsprofessionella är vilka egenskaper som är viktiga för de personer som ska verka i en sådan roll. Nedan beskriver jag därför några kritiska egenskapsområden som bör beaktas när du ska identifiera bra kandidater för utbildning till förbättringsledare, verksamhetsutvecklare, Black Belt eller Lean-ledare.
Energi och engagemang
Det absolut viktigaste är att identifiera personer som brinner för uppgiften. Individer som har en genuin vilja att göra skillnad genom systematiskt förbättringsarbete, problemlösning och utveckling av processer. Hög motivation och stark vilja kan ofta kompensera för andra eventuella brister. Omvänt gäller också att även den mest kompetenta individen som saknar engagemang sannolikt inte kommer att bli en framgångsrik förbättringsledare. Slutsatsen är att man ska leta efter individer med en tydlig passion för förbättringsarbete och som verkligen vill påverka och bidra till verksamhetens framgång.
Helhetssyn och systemtänkande
En framgångsrik förbättringsledare måste ha förmågan att se helheten och snabbt kunna förstå hur olika delar av en verksamhet hänger ihop. Förbättringsarbete handlar ofta om att förstå processer, samband och förstå vilka faktorer som är betydelsefulla ur ett övergripande perspektiv. Strategiskt tänkande, målmedvetenhet och kundfokus är också centrala förmågor. Jag har märkt att en bred helhetssyn ibland kan kollidera med specialistkunskap. I sådana fall anser jag att helhetssyn och systemtänkande väger tyngre.
Pedagogik och diplomati
En förbättringsledare måste vara skicklig på att förstå och hantera människor samt leda de förändringsprocesser som uppstår när förbättringsåtgärder genomförs. Förbättringsarbete handlar i hög grad om att påverka och övertyga andra, och därför är det viktigt att kunna kommunicera effektivt, lyssna, ställa rätt frågor och pedagogiskt framföra budskap. Att kunna bygga förtroende och skapa engagemang hos andra är av stor betydelse.
Ledaregenskaper
Förmågan att leda projekt och förbättringsaktiviteter är avgörande. Ofta arbetar förbättringsledare självständigt och leder olika typer av förbättringsprojekt och -aktiviteter. Förmågan att kunna driva projekt är därför central. Dessutom är arbetet som förbättringsledare en utmärkt lärdom för de som i framtiden kan komma att bli högre chefer i organisationen. Många organisationer ser denna roll som en utmärkt inskolning för framtida ledare, vilket också säkerställer att dessa grundas i ett förbättringsorienterat synsätt.
Analytisk förmåga
En central del i rollen som förbättringsledare är att analysera data, problem och processer. Att kunna identifiera samband, förstå variationer och hitta grundorsaker är avgörande för framgångsrikt förbättringsarbete. En viss naturlig analysförmåga och nyfikenhet är ofta värdefull, men även formell träning i problemlösning är viktig. Jag rekommenderar vår Black Belt-utbildning för att träna förbättringsledare i systematiskt och faktabaserat förbättringsarbete och ge dem de verktyg de behöver för att lyckas med problemlösning.
Verksamhetskunskap och interna kontakter
En förbättringsledare behöver inte vara expert på alla områden som ska förbättras, men en grundläggande förståelse för verksamheten samt de varor och tjänster som tillhandahålls är värdefull. Det är däremot ovärderligt att känna till organisationens kultur, ha informella kontakter och veta hur saker fungerar i praktiken. Ofta är det därför bättre att utbilda personer med god erfarenhet från den egna verksamheten till förbättringsledare än att rekrytera externt.
Möjlighet att verka i rollen
Det är viktigt att de personer som utses till förbättringsledare har möjlighet att lägga ner tillräckligt med tid på rollen. Jag har emellanåt mött mycket kompetenta och engagerade personer som, trots sin potential, inte har haft tid att ägna sig fullt ut åt förbättringsarbetet. Detta är något som bör beaktas redan vid valet av kandidater.
Mångfald
Erfarenheten visar att det är en stor fördel att ha förbättringsledare med olika bakgrunder och erfarenheter. Yngre individer med energi kan kompletteras av mer erfarna kollegor, och personer med strategisk helhetssyn kan samarbeta med individer med djup specialistkompetens. En blandning av personligheter och kompetenser som samlas kring gemensam utbildning skapar en stark och enhetlig kontext för förbättringsarbete.
Envishet och uthållighet
Förbättringsarbete kräver ibland envishet och uthållighet. Det uppstår ofta utmaningar kopplade till tekniska problem, prioriteringar, intern politik eller bristande engagemang. I dessa situationer har en bra förbättringsledare stor nytta av att kunna hålla fast vid målet och inte ge upp i motgångar.